1977. december 15-én hagyták jóvá a Budapest Sportcsarnok (BS) építését, amely 1999. december 15-én teljesen kiégett. Az ország legnagyobb fedett sportlétesítménye, a maga korában mérnöki remekműnek számító, 127 méter átmérőjű BS oltását késve kezdték meg, mert az automata rendszer későn riasztott, és akkor sem a tűzoltóságot, hanem a BS portását. Három órán oltották az éppen karácsonyi vásárnak helyt adó épületet, amelynek a tűz miatt beszakadt a teteje. Az épület annyira károsodott, hogy végül lebontották, a helyén ma a Papp László Budapest Sportaréna áll. A tűz pontos okát ma sem tudni, gyújtogatásról és égve hagyott gyertyáról is voltak hírek akkoriban.

Részlet az esetet vizsgáló mérnökök megállapításaiból:

"Az 1982-ben átadott Budapest Sportcsarnok elemeit viszonylag hosszú időtartamú (kb. 3 óra), nagy intenzitású (800-900ºCos, esetenként még magasabb hőmérsékletű) tűzhatás érte. A tűzoltás viszonylag későn kezdődött el. A tűzjelző rendszer nem riasztott időben, mert az érzékelők túl magasan voltak elhelyezve. Az első riasztás sem a tűzoltóságra, hanem a BS portájára futott be. A későbbiekben, egy ilyen nagy és jelentős épületnél, mindenképpen megfelelő tűzjelző és tűzoltóberendezések telepítésére van szükség.

A Budapest Sportcsarnok tetejének beszakadása feltehetően egy vitatható szerkezeti megoldás miatt következett be. Magas hőmérsékleten kábelek végződése, amelyek a lehorgonyzó öntvényekben ólommal voltak kiöntve, az ólom megolvadása után, kicsúsztak a lehorgonyzó öntvényekből. Megfelelő műszaki megoldás esetén a beszakadás valószínűsíthetően jóval később következett volna be."

Bővebb cikk a BS-ről a HG-n olvasható.

Commodore-on még nem volt, úgyhogy használd ki a lehetőséget,
és csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!